UHD, het komt eraan....

Door Lightmanone1984 op maandag 26 januari 2015 02:35 - Reacties (16)
Categorie: -, Views: 5.408

4K, UHD oftewel Ultra High Definition. Hťt volgende in beeldscherm resolutie en film en serie formaat.
Ik weet nog dat anime een van de eerste waren die "1080p" trueHD op de TV lieten zien, in Japan. Evenals dat anime de eerste waren die 10bit algemeen in gebruik namen. Ik zie het daarom alleen maar als logisch als dat UHD eindelijk een beetje tractie krijgt, anime het eerste is die UHD algemeen adopteerd (op de xxx-content na...)
Ja absoluut, House of Cards van Netflix is de eerste serie die in 4K werd gestreamed in 2014. Maar ik was laatst even aan het zoeken naar UHD content (2160p) en het aanbod is echt bizar weinig.

Zoals in de "about me" al werd gezegd ben ik een enorme fan van series en films. Ik ga er op dit moment niet op in hoeveel mij dat aangaat, maar ik kan je verzekeren, ik verslind er aardig wat van in een jaar tijd. Ik heb een heerlijk theater sound en zit pakweg 75cm van mijn 40" fullHD TV.
Aantal jaar geleden toen 4K eindelijk een beetje aan het licht kwam zat ik mij al helemaal te verheugen op het feit dat het er eindelijk aan kwam. En had voor mij in begin 2013 al aangegeven; half 2015 - 2016. Dan moet het er wel algemeen wezen. Moet ik zeggen, zat er aardig dicht in de buurt. Al wordt het eerder winter 2015 dan zomer 2015. Ik wil dan ook echt overgaan.

Zoals ik al aangaf, ik zat dus te kijken naar het aanbod. En als je kijkt naar de hardware, die is er al: Videokaarten hebben prachtig HDMI 2.0. De UHDTV's hebben tegenwoordig ook HDMI 2.0 aansluiting. Maar tegenwoordig kun je er niets op afspelen. Er is nog vrijwel niets (normaals) te krijgen. En dat is jammer. Op dit moment heb ik gewoon geen aanleiding om een vrij dure aankoop te rechtvaardigen. Ik wil maar al te graag overstappen op UHD. Ik ben naar verschillende beursen geweest waar 4K al te zien was, en hoewel het meeste pure demo waren was ik echt diep onder de indruk van de extreem hoge resolutie. Tuurlijk, de meeste mensen die kopen hun prachtige nieuwe TV en zetten die 3 meter aan de andere kant van de kamer en zweren dat ze verbetering zien in de -resolutie- van het scherm. Maar diezelfde mensen claimen dat ook als ze een reclame zien van een nieuwe TV, op hun eigen TV en zitten dan te zeggen: Oh.. moet je kijken hoe mooi die TV is..... Je ziet het op je bloedeigen TV!!!

Voor de meeste mensen zal UHD geen verbetering zijn, op de hogere kleurenrange na (4:4:2 / 10bit) Maar kwa resolutie zullen de meeste mensen het gewoon, jammer genoeg, niet zien. De resolutie, oftewel het oplossend vermogen, van het oog is simpelweg te laag voor een mens om het verschil nog te onderscheiden op 3 meter afstand op een 55" TV. (de meeste mensen zullen nooit groter dan 55" kopen)

http://www.rtings.com/ima...s-worth-it-comparison.png

Maar ja, dat er toch veel van zullen worden verkocht, is voor mij wel weer een voordeel, het gaat mij uiteindelijk geld besparen. Erg ben ik toch he... Vreselijk gewoon. Maar die bezorgdheid verdwijnt als sneeuw voor de zon als ik al die series (incl maar niet beperkt tot anime) en films in UHD op mijn TV zie ~

Ik kan haast niet wachten.

Volgende: Waar is Samsung mee bezig? 02-'15 Waar is Samsung mee bezig?

Reacties


Door Tweakers user Blokker_1999, maandag 26 januari 2015 07:07

Het heeft gewoon zijn tijd nodig. Hoe lang hebben we niet moeten wachten in het verleden op breedbeeldcontent of voordat HD eindelijk doorbrak (iets waar men in Japan in de jaren 60 al mee bezig was!)? De techniek gaat altijd maar sneller en contentcreatie zal de komende jaren al in 8k gaan gebeuren om direct ook klaar te zijn voor de volgende stap.

Oh, en zelf heb ik een 60" op 2,5m hangen, binnen enkele jaren zal dat een 80" worden, hopen dat 4k dan betaalbaar is.

Door Tweakers user Lightmanone1984, maandag 26 januari 2015 07:39

Blokker_1999 schreef op maandag 26 januari 2015 @ 07:07:
Hoe lang hebben we niet moeten wachten in het verleden op breedbeeldcontent of voordat HD eindelijk doorbrak?
Ik geef je helemaal gelijk, maar vooral met het feit dat alles wereldwijd is verbonden, gaat de techniek in dat opzicht ook sneller.
In nederland is bijna niets op de TV in 1080i, laat staan 1080p, maar we kunnen de series en films wel gewoon in die kwaliteit downloaden, of kopen op bluray, dan wel niet streamen.
Ik was afgelopen jaar op de IBC in de RAI en heb daar ook 8K mogen ervaren van NHK. Er is nog wel zeker werk aan de winkel nodig voordat die tech echt uit de kinderschoenen is, maar 4K is al bijna compleet ontwikkeld. De standaarden zijn er, de apparatuur is er al lang klaar voor (de opname apparatuur tenminste. de TV's moeten nog aan de 2020 standaarden voldoen, iets wat nog geen 1 TV doet) nu nog de content! :D

[Reactie gewijzigd op maandag 26 januari 2015 07:40]


Door Tweakers user Lemming, maandag 26 januari 2015 11:39

Ik vind het nog steeds triest dat er buiten anime zo weinig 10bit content is, zit ik met een mooie blueray rip maar nog steeds van die irritante vlakken in donkere scene's :'(

Door Tweakers user Lightmanone1984, maandag 26 januari 2015 12:41

Lemming schreef op maandag 26 januari 2015 @ 11:39:
Ik vind het nog steeds triest dat er buiten anime zo weinig 10bit content is, zit ik met een mooie blueray rip maar nog steeds van die irritante vlakken in donkere scene's :'(
Hoe groter de file, hoe beter de rip. Meestal zit je toch wel goed als je minimaal een 8GB rip van een film hebt. Dan heb je er bijna nooit last van tenzij de ripper een vreselijke compressie gebruikte.
Maar ja, voor de beste kwaliteit is bluray zelf natuurlijk onovertrefbaar. (disc of download, data is data)

Door Tweakers user RadioKies, maandag 26 januari 2015 13:04

Haha, wat is dat nu weer voor een raar plaatje aan het einde van de afstand ivm televisie formaat en welke resolutie je dan zou moeten hebben... uit welk jaar komt dat?

Ik heb thuis een 42" fullHD tv. Volgens het plaatje moet dat ding dan max 2.4 meter van mij af staan. Zodra dat verder weg is heb je al genoeg aan 720p.

Nu staat mijn TV een goede 6 Š 7 meter van mij af. Advies van plaatje is: 480p worth it!

Ondanks dat de TV te klein is voor die afstand (eigen mening) zie je zelfs verschil tussen 720p en 1080p. Hoe de fuck kun je dan met 480p aan komen zetten?
Ik snap dat er staat optimale afstand, maar dan nog.

Nog een opmerking:
"(de meeste mensen zullen nooit groter dan 55" kopen)"
Waar basseer je dat op? Iedereen in mijn omgeving heeft al dat formaat of groter of zit rond te kijken voor dat formaat. 60" is zo gek nog niet bijvoorbeeld.


btw, hoe is house of cards in 4k?

Door Tweakers user Vizzie, maandag 26 januari 2015 13:19

Dat 4K gebeuren heeft voor mij een hoog "meh" gehalte als het om TV's gaat.

Als je er in een winkel vlak op staat is het heel mooi, maar thuis kijken we graag op de bank met benen gestrekt op onze voetenbankjes in de huiskamer een film. In mij vorige huis had ik een aparte kamer als thuisbios ingericht maar daar ging ik ook niet op 75 cm afstand TV zitten kijken. Voor mij hoeft het niet, op de afstand waar ik comfortabel TV op kijk heeft het geen zin.

Voor PC schermen, laptops en tablets daarentegen zie ik het wel zitten, daar zit ik dicht genoeg bij om de hogere resolutie te kunnen waarderen.

Door Tweakers user Blokker_1999, maandag 26 januari 2015 13:59

Nu staat mijn TV een goede 6 Š 7 meter van mij af. Advies van plaatje is: 480p worth it!
Hoewel dat plaatje een richtlijn is, zou je vanop die afstand niet veel verschil mogen waarnemen tussen 720 en 1080. Doe je dat wel dan is er vermoedelijk meer mis met de (codering van de) content dan dat je effectief het verschil in resolutie ziet.

Door Tweakers user Jeroenneman, maandag 26 januari 2015 14:00

RadioKies schreef op maandag 26 januari 2015 @ 13:04:
Haha, wat is dat nu weer voor een raar plaatje aan het einde van de afstand ivm televisie formaat en welke resolutie je dan zou moeten hebben... uit welk jaar komt dat?

Ik heb thuis een 42" fullHD tv. Volgens het plaatje moet dat ding dan max 2.4 meter van mij af staan. Zodra dat verder weg is heb je al genoeg aan 720p.

Nu staat mijn TV een goede 6 Š 7 meter van mij af. Advies van plaatje is: 480p worth it!

Ondanks dat de TV te klein is voor die afstand (eigen mening) zie je zelfs verschil tussen 720p en 1080p. Hoe de fuck kun je dan met 480p aan komen zetten?
Ik snap dat er staat optimale afstand, maar dan nog.

Nog een opmerking:
"(de meeste mensen zullen nooit groter dan 55" kopen)"
Waar basseer je dat op? Iedereen in mijn omgeving heeft al dat formaat of groter of zit rond te kijken voor dat formaat. 60" is zo gek nog niet bijvoorbeeld.


btw, hoe is house of cards in 4k?
Natuurlijk is niet alleen de resolutie vaak verschillend tussen verschillende rips, maar ook de bitrate kan verschillen in een andere proportie.

Zo kan een goed gecode 720p prettiger kijken dan een slechte 1080p stream.
Persoonlijk zie ik weinig tot geen verschil bij een goede 720p stream, dus ik denk dat er wel enige waarheid in zit dat er een limiet bestaat met betreft PPI. Soms wordt meer gewoon niet beter op normale kijkafstand.

Door Tweakers user Hann1BaL, maandag 26 januari 2015 14:03

Je kunt nu nog beter investeren in een fullHD tv voor veel minder geld en die eens vervangen na een aantal jaar als UHD meer ingeburgerd is. Nu zie je bij veel tvs nog "geklungel" met type HDMI aansluiting etc..

Zoals vaak aangegeven zie je bij normaal gebruik, bij een normale TV, laten we zeggen tot 65" vrij moeilijk het verschil tussen UHD en FHD. Als je met je neus er direct voor staat: ja, maar als je normaal op de bank zit: Niet echt.

De nieuwe standaard krijgt ook een veel groter kleurenbereik wat de huidige UHDs vaak nog niet kunnen weergeven. Als ik nu een tv zou kopen zou ik gaan voor een goede FHD om dan over 5 jaar eens te denken aan een UHD.

Door Tweakers user RadioKies, maandag 26 januari 2015 15:12

Hann1BaL schreef op maandag 26 januari 2015 @ 14:03:
Zoals vaak aangegeven zie je bij normaal gebruik, bij een normale TV, laten we zeggen tot 65" vrij moeilijk het verschil tussen UHD en FHD. Als je met je neus er direct voor staat: ja, maar als je normaal op de bank zit: Niet echt.
Als je voor passieve 3D gaat heb je beter merkbaar verschil dan wanneer je content van 1 beeld vergelijkt in resoluties. Dat heb ik ondertussen wel gemerkt.

Door Tweakers user verleemen, dinsdag 27 januari 2015 01:33

Mja die resoluties. van tegenwoordig vallen alleen maar op als je t er bij zegt. ik heb thuis een 47 inch hd tv, maar de meeste films die ik download gaan meestal niet verder dan 720p en er is tot nu toe nog nooit iemand bij mij op bezoek geweest die geklaagd heeft over de slechte kwaliteit films die we keken. Tv staat 2 m van de bank af.

Door Tweakers user mark-k, dinsdag 27 januari 2015 01:45

Ben ik dan de enige die het gigantisch irritant vind als je met je hoofd moet gaan draaien om de zijkant van je scherm te zien? Ik word echt helemaal gek als ik zo dicht op mn scherm zit. Ik heb een 25" 21:9 scherm en dat vind ik voor films echt heerlijk kijken, hoeft verder ook niet veel groter. Zit er dan ongeveer een 3/4e tot 1 meter van af. 75cm van een 40" af heb je toch helemaal geen overzicht meer?

Door Tweakers user Lightmanone1984, dinsdag 27 januari 2015 03:18

mark-k schreef op dinsdag 27 januari 2015 @ 01:45:
75cm van een 40" af heb je toch helemaal geen overzicht meer?
Ik hoef helemaal niet met mn hoofd te draaien, Ik heb mijn 24" monitor aan de rechterkant zitten (dubbel monitor setup) en die zie ik nog zelfs als ik RECHT voor mijn 40" TV/monitor zit. Je hebt priiima overzicht.
verleemen schreef op dinsdag 27 januari 2015 @ 01:33:
[...] meestal niet verder dan 720p en er is tot nu toe nog nooit iemand bij mij op bezoek geweest die geklaagd heeft over de slechte kwaliteit films die we keken [...]
Voorbeeldje: Dexter. Ik heb 720p rips gehad, en 1080p rips. En de kwaliteit van beide was echt zeer goed. Maar nu heb ik de blurays, en ik kan je verzekeren, de kwaliteit van de blurays is nog beter.
Met andere woorden, de kwaliteit van 720p hoeft helemaal niet slecht te wezen, maar de kwaliteit kan altijd beter. En zo verwacht ik dat ook met UHD en 10/12 bit met rec2020 kleurdiepte.

:D

[Reactie gewijzigd op dinsdag 27 januari 2015 03:21]


Door Tweakers user Hann1BaL, dinsdag 27 januari 2015 09:18

RadioKies schreef op maandag 26 januari 2015 @ 15:12:
[...]


Als je voor passieve 3D gaat heb je beter merkbaar verschil dan wanneer je content van 1 beeld vergelijkt in resoluties. Dat heb ik ondertussen wel gemerkt.
Dat ben ik dan wel met je eens. Maar dat heeft te maken het het effectief halveren van de resolutie. En dat geeft in feite aan dat je dus niet meer naar fullHD zit te kijken, maar naar Half HD :)

Door Tweakers user STFU, dinsdag 27 januari 2015 14:42

"75cm van mijn 40" fullHD TV" WAT!?? 8)7 Dan heb je wel een HEEL erg kleine woonkamer :D

Door Tweakers user Lightmanone1984, dinsdag 27 januari 2015 14:54

STFU schreef op dinsdag 27 januari 2015 @ 14:42:
"75cm van mijn 40" fullHD TV" WAT!?? 8)7 Dan heb je wel een HEEL erg kleine woonkamer :D
Ik heb al mijn spul op mijn (vrij grote) slaapkamer, niet iedereen heeft een eigen huis ter beschikking. En gebruik mijn TV als beeldscherm, naast mijn 24" montior (multi monitor setup) ;)

Reageren is niet meer mogelijk